YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü (6-9 Haziran 2009)

Kuva-yı Milliye ve Milli Mücadele’nin örgütlenişinin 90. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Valiliği’nin çalışmaları ve Bakanlığımızın desteği ile yürütülen “Uluslar arası Atatürk ve İstiklâl Yolu Yürüyüşü” 6-9 Haziran 2009 tarihleri arasında Kastamonu halkı, diğer illerden katılan gruplar ile Dağcılık ve Doğa Sporları kulüplerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Yürüyüşe Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı temsilen Kültür ve Turizm Uzmanları Erol EVCİN, Serkan E. ERKMEN, Ahmet TAN, Emel KILIÇ ve Serkan BOZKURT katılmıştır. Likya ve St. Paul Yolu'ndan sonra Türkiye'nin en uzun üçüncü yürüyüş yolu durumundaolan, GPS ile coğrafi bilgi sistemine kaydedilip yön bildiren tabelalarla donatılan 105 kilometrelik güzergâhın başlangıç noktasını Kastamonu Merkezi’ndeki Cumhuriyet Meydanı, bitiş noktasını ise İnebolu Türk Ocağı binası teşkil etmiştir.

Yürüyüşün bitiş noktasında Atatürk ve İstiklal Yolu yürüyüşüne katılan grubunellerinde taşınan Türk Bayrağı TBMM Başkanı Köksal TOPTAN’a teslim edilmiştir.9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü etkinliklerikapsamında yaptığı konuşmada İnebolu'nun, İneboluluların ve tüm Kastamonuluların Kurtuluş Savaşı'ndaki önemine işaret eden TBMM Başkanı Köksal Toptan, bağımsızlığın bedelini yeni nesillere mutlaka çok iyi anlatmak zorunda olunduğunu kaydetmiştir. Etkinliklerde Kastamonu Valisi Sayın Mustafa KARA’nın yanı sıra Bakanlığımızı temsilen Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Sayın Mahmut EVKURAN ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Ziver KAPLAN,TBMM Genel Sekreteri Ali Osman KOCADAĞ, Milletvekilleri Musa SIVACIOĞLU, Hasan ALTAN, Mehmet SERDAROĞLU, İnebolu Kaymakamı İlhan KARAKOYUNLU, Rektör Bahri GÖKÇEBAY, İnebolu halkı, İstiklal Yolu yürüyüşünde bulunan gruplar da hazır bulunmuşlardır. Ayrıca kutlamalara katılmak üzere Donanma Komutanlığı’nın 4 fırkateyn ve 1 deniz altısı törenler sırasında İnebolu Limanı’na demir atmıştır.

Etkinlik programı Halk oyunları, sahilden kağnı arabalarına ve sırtlara yüklenen cephanelerin taşınması temsili gösterilerinin yanı sıra günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam etmiştir. Söz konusu gün itibarıyla Türk Ocağı Binasında Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Sergisi, Fotoğraf Sergisi, Cezaevi El Sanatları Sergisi ve Öğretmen evinde Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisinin açılışları yapılmıştır.