YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Uluslararası Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Sempozyumu
08-12 Mayıs 2007
İstanbul-Konya


Uluslar arası Mevlânâ Celâleddîn Rûmî Sempozyumu 08-12 Mayıs 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Görkemli açılışı İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde kapanış bildirgesi Konya’da Mevlânâ Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyuma 32 ülkeden uluslararası düzeyde fikir ve kanaat önderlerinden, bilim adamlarından, kültür ve sanat adamlarından izleyici ve gözlemci olarak Bakanlığımızca yaklaşık 400 kişilik katılım sağlanmıştır.
Söz konusu 400 kişiden yurtiçinden 65 ve yurtdışından 100 olmak üzere toplam 165 bilim adamı tebliğ sunmuştur.
Sempozyum akşamı Atatürk Kültür Merkezinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde Ruhi Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu Program icra etmişlerdir. Sempozyumun Konya ayağında ise Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından Mevlânâ Kültür Merkezinde Mevlevî Müziği eşliğinde Semâ icra edilmiştir.
Bu Uluslararası Sempozyumla Mevlânâ’nın şahsına, felsefesine ve eserlerine ilişkin ülkemizde uluslararası düzeyde işbirliği oluşturulmuştur ve İstanbul ve Konya’da yaklaşık 3000 kişilik dinleyici katılmıştır.
“Mevlânâ” platformunda sunulan tebliğler hazırlıkları süren kitap haline getirilerek tüm dünyadaki ilgili merkezlere (üniversiteler, enstitüler, dernekler, vakıflar, sanat-kültür merkezleri vb.) gönderilecek ve böylelikle konuyla ilgili tüm bilgi ve belgeler güncellenmiş ve dünya kamuoyunun huzuruna sunulmuş olacaktır.