Turizm sektörüne yönelik meslek standartlarını hazırlamak üzere MYK’ya başvurulmuş, konu ile ilgili olarak taraflar (TUROB, AKTOB ve Kültür ve Turizm Bakanlığı) arasındaki ilk toplantı 29-30 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
İkinci çalışma toplantısı 21 Mayıs 2009’da Bakanlığımız’da gerçekleştirilip, çalışma takvimi belirlenmiştir.
22 Mayıs 2009 tarihinde Turizm, Konaklama, Yiyecek-İçecek Hizmetleri sektöründe meslek standartlarının hazırlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) ve Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile MYK arasında protokol imzalanmıştır.
Protokol törenine MYK Başkanı Bayram AKBAŞ, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut EVKURAN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaygın Eğitim Daire Başkanı Faruk DAŞTANOĞLU, MYK Meslek Standartları Dairesi Başkanı Firuzan SİLAHŞÖR, Kültür ve Turizm Bakanlığı Öğreticisi Figen KUNT, TUROB Genel Sekreteri Levent ERDOĞAN, TUROB Genel Müdürü İsmail TAŞDEMİR, AKTOB Eğitim Koordinatörü Abdullah DURMUŞ ve MYK Sektör Sorumlusu Merve İLKKUTLU AYHAN katılmışlardır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut EVKURAN Protokol töreninde yaptığı konuşmada; Türkiye’de 3.5 milyon insanın turizm sektöründen dolaylı ve doğrudan gelir elde ettiğini, turizmin etkilediği sektör sayısının 50’ye yaklaştığını, sektörde yönlendirici ve lokomotif bir güç olarak Bakanlığının bu başarı ve istikrarı devam ettirebilmesi ve turizmde hizmet standartlarının yükseltilebilmesi için tüm olanakları ile yapılacak her türlü çalışmayı desteklediğini, TUROB ve AKTOB ile işbirliği yapmaktan büyük bir heyecan duyduklarını, standart hazırlama çalışmalarında da Bakanlık-Sektör işbirliğinin güzel bir örneğinin daha sergileneceğine inandığını dile getirmiştir. EVKURAN Turizm Sektöründe meslek standartlarının belirlenmesi çalışmalarının sektörün ve ülkenin kalkınmasına büyük yarar sağlayacağını da sözlerine eklemiştir.
TUROB Genel Sekreteri Levent ERDOĞAN ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ve AKTOB ile çalışmaktan büyük memnuniyet duyacaklarını, Bakanlık ve sektörün örnek işbirliği sergilediğini dile getirmiştir.
Çalışmaların tamamlanmasıyla Turizm, Konaklama, Yiyecek-İçecek Hizmetleri Sektöründe 25 mesleğin farklı yeterlilik seviyelerindeki meslek standartları belirlenecektir.
PROTOKOL KAPSAMINDA STANDARDI HAZIRLANACAK MESLEKLER
No | MESLEK ADI | AYÇ SEVİYESİ | SORUMLU | HAZIRLAMA PLANI |
1 | Kat Hizmetleri Yöneticisi (Housekeeper) | 6 | Figen KUNT | Ağustos 2009 |
2 | Kat Hizmetleri Yönetici Yardımcısı (Assistant Housekeeper) | 5 | Figen KUNT | Ağustos 2009 |
3 | Kat Hizmetleri Şefi (Floor Supervisor) | 4 | Figen KUNT | Ağustos 2009 |
4 | Oda Temizleme ve Düzenleme Görevlisi (Maid/Valet) | 3 | Figen KUNT | Ağustos 2009 |
5 | Genel Alan Temizleme ve Düzenleme Görevlisi (Meydancı) | 2 | Figen KUNT | Ağustos 2009 |
6 | Yiyecek&İçecek Müdürü | 6 | Figen KUNT | Ekim 2009 |
7 | Restoran Müdürü (Maitre d’Hotel) | 5 | Figen KUNT | Ekim 2009 |
8 | Şef Garson (Head Waiter) | 4 | Figen KUNT | Ekim 2009 |
9 | Barmen | 3 | Figen KUNT | Ekim 2009 |
10 | Garson | 3 | Figen KUNT | Ekim 2009 |
11 | Servis Komisi | 2 | Figen KUNT | Ekim 2009 |
12 | Önbüro Müdürü | 6 | Figen KUNT | Aralık 2009 |
13 | Önbüro Müdür Yardımcısı | 5 | Figen KUNT | Aralık 2009 |
14 | Önbüro Görevlisi (Resepsiyonist) | 4 | Figen KUNT | Aralık 2009 |
15 | Rezervasyon Görevlisi | 3 | Figen KUNT | Aralık 2009 |
16 | Santral Görevlisi | 3 | Figen KUNT | Aralık 2009 |
17 | Bell Captain | 3 | Figen KUNT | Aralık 2009 |
18 | Bellboy | 2 | Figen KUNT | Aralık 2009 |
19 | Doorman | 2 | Figen KUNT | Aralık 2009 |
20 | Aşçıbaşı (Executive Chef) | 6 | Figen KUNT | Şubat 2010 |
21 | Aşçıbaşı Yardımcısı (Sous Chef) | 5 | Figen KUNT | Şubat 2010 |
22 | Mutfak Aşçısı-Sıcakçı | 4 | Figen KUNT | Şubat 2010 |
23 | Mutfak Aşçısı-Soğukçu/Mezeci | 4 | Figen KUNT | Şubat 2010 |
24 | Aşçı Yardımcısı (Commis) | 3 | Figen KUNT | Şubat 2010 |
25 | Bulaşıkhane görevlisi | 2 | Figen KUNT | Şubat 2010 |